Hva koster oppussing pr kvm?

Å fornye og forbedre boligen din gjennom oppussing kan være en spennende prosess, men det er viktig å ha god oversikt over kostnadene. For å hjelpe deg med å forstå prisen for oppussing per kvadratmeter og hva som påvirker denne prisen, har vi satt sammen denne omfattende guiden.

Overflateoppussing vs. Totaloppussing:

Før vi dykker inn i prisdetaljene, er det viktig å forstå forskjellen mellom overflateoppussing og totaloppussing (totalrenovering). Overflateoppussing fokuserer på mindre endringer som maling, tapetsering, og mindre reparasjoner. Dette er et godt alternativ hvis du ønsker en rask forbedring uten store inngrep. Totaloppussing, derimot, involverer omfattende arbeid som å bytte ut gulv, kjøkken, bad, strukturelle endringer og til og med omstrukturering av boligen. Totaloppussing gir deg muligheten til å skape ditt drømmehjem fra bunnen av.

Kostnad per kvadratmeter for oppussing i 2023:

Prisen for oppussing varierer avhengig av prosjektets art og omfang. Overflateoppussing, som inkluderer maling, tapetsering og mindre reparasjoner, vil vanligvis koste omtrent 4 000 til 5 000 kroner per kvadratmeter. Dette er en kostnadseffektiv måte å forfriske hjemmet ditt på uten store kostnader.

Totaloppussing, derimot, kommer med en høyere prislapp på omtrent 15 000 kroner per kvadratmeter. Dette prosjektet involverer omfattende endringer som strukturelle endringer, bytte av gulv, installasjon av nytt kjøkken og bad, og muligens til og med omlegging av romlayout. Selv om dette er en betydelig investering, gir det deg muligheten til å tilpasse boligen etter dine drømmer og behov.

Faktorer som påvirker prisen:

Prisen for oppussing per kvadratmeter påvirkes av flere faktorer:

 1. Prosjektets omfang: Jo mer omfattende prosjektet er, desto høyere blir prisen. Enkel overflateoppussing er betydelig rimeligere enn totalrenovering.
 2. Materialvalg: Valg av materialer som gulv, fliser og hvitevarer har stor innvirkning på kostnadene. Luksuriøse eller spesialtilpassede materialer koster mer.
 3. Arbeidskraftkostnader: Prisen for fagfolk og entreprenører varierer avhengig av erfaring og geografisk beliggenhet.
 4. Tilleggstjenester: Ekstra tjenester som elektrisk arbeid, rørlegging eller snekkerarbeid vil øke kostnadene.

Hvordan kan du redusere kostnadene:

For å holde kostnadene under kontroll, vurder følgende tips:

 1. Hent inn flere tilbud: Sammenlign pristilbud fra ulike entreprenører for å sikre konkurransedyktige priser.
 2. Gode kjøp av materialer: Let etter tilbud og rabatter på materialer du må kjøpe selv.
 3. Egeninnsats: Vurder å gjøre mindre oppgaver selv, som riving, maling eller gulvlegging, men husk at profesjonelle håndverkere ofte er mer effektive.
 4. Budsjett og kostnadskontroll: Sett opp et realistisk budsjett og hold deg til det. Unngå å la impulsive endringer føre til kostnadsoverskridelser.

Eksempler på prisfordeling:

Her er eksempler på prisfordeling for et oppussingsprosjekt i 2023:

 • Riving, rigg og drift: 120 / 150 000 kr
 • Bad 1: 350 000 kr
 • Bad 2: 230 000 kr
 • Vaskerom: 120 000 kr
 • Flislegging i gang: 30 000 kr
 • Nytt røropplegg til flyttet kjøkken: 50 000 kr
 • Snekker (gulv, vegger, endre romløsning): 350/400 000 kr
 • Malerarbeid: 150/200 000 kr
 • Utvendig terrasse/platting: 80/120 000 kr
 • Elektriker (utenom bad, inkl nytt anlegg): 380 000 kr

Egne innkjøp (møbler, fliser, parkett, osv.) koster vanligvis rundt 370 000 kr.

Oppussing per kvadratmeter varierer avhengig av prosjektets art og omfang. Overflateoppussing koster omtrent 4 000 til 5 000 kroner per kvadratmeter, mens totalrenovering ligger på rundt 15 000 kroner per kvadratmeter. For å sikre en vellykket oppussing, planlegg nøye, hent inn flere tilbud, og hold budsjettet ditt i sjakk. Dette vil hjelpe deg med å realisere ditt drømmehjem uten å overskride budsjettet.